Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılında başlattığı "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" başlatılmış olup, Bu çalışma ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır.
Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden ve rol model olan/olabilecek kadın çiftçiler tarafından hazırlanacak projelerin kadın çiftçilerimizin hayatlarında bir farkındalık ve ivme kazandırması, kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin giderek artması açısından önemli olacaktır.
“Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı” 2017 yılında “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” ile kırsal alanda yaşayan ve yoğun olarak tarımın içinde yer alan 18-40 yaş genç kadınlara yönelik faaliyet gösterecektir. Program ile kırsal alanda genç kadınlara yönelik sürdürülebilir iş olanaklarının yaratılması, mevcut istihdam olanaklarının korunması, bu sayede kırsal alanların ekonomik faaliyet düzeylerinin artırılması, kırsal nüfusun azalmasının önlenmesine katkıda bulunulması ve farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı ile 2017 yılında belirlenen 16 ilde (Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kars, Manisa, Mersin, Niğde, Osmaniye, Samsun, Tokat) her bir il için en az 75 kadın çiftçiye İŞKUR işbirliği ile istihdama yönelik sertifikalı 32 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri verilmesi planlanmıştır.
Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında İlçemizden 9 (Dokuz) Girişimci Kadın Çiftçimiz bu projeye başvurmuşlardır. Bu kapsamda Manisa Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde 5 Günlük eğitimlerini tamamlayan kadın çiftçilerimiz tarafından hazırlanan ve dereceye giren projelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Eğitimden oldukça memnun olan kadın çiftçiler, eğitimin son günü teknik gezi kapsamında Salihli’de bulunan Özlem Tarıma ait büyükbaş hayvan çiftliğine ziyaret gerçekleştirmişlerdir.
Eğitim alan kadın çiftçilerimiz;
Bitkisel üretim; tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi- aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik vb.
Hayvansal üretim; küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı ipekböcekçiliği,
El sanatları; ağaç işleme, sepetçilik, dokuma vb.
İşleme- pazarlama, aile işletmeciliği,
Kırsal turizm, konularında projelerini hazırlayacaklardır.
15 gün içinde hazırlanan tüm projeler il jürisine gönderilecek, 1 haftalık değerlendirme süreci sonunda tüm jüri üyelerinin bir araya geleceği bir değerlendirme toplantısında dereceye giren ilk 3 proje belirlenecek ve dereceye giren çiftçilere teşvik ödülü verilecektir. ( Birinci; 3.000 TL, ikinci; 2.000 TL, üçüncü; 1.000 TL),
Temmuz 2017 döneminde 16 ilden gelen kadın çiftçi projeleri Bakanlığımızca belirlenen jüri tarafından değerlendirilerek puanlanacak, Bakanlık tarafından belirlenecek bir ilde ve tarihte “Girişimci Kadın Çiftçi Ödül Töreni” gerçekleştirilerek dereceye giren projelere minimum 20.000 TL, maksimum 40.000 TL arasında% 75 destek (hibe) verilecektir.
Vatandaş Portalı · Muhtar Bilgi Sistemi · İnternet Kafe İşlemleri · Tüketici Bilgi Sistemi · Nöbetçi Eczaneler
Tüm Hakları Saklıdır • Demirci Kaymakamlığı © 2016